Arkadaşça

13 Kasım, 2006

Manda Kulağı ve Patatesli Hamurdan Peynirli Pohaça

Merhaba Arkadaşlarım.
Bugün sitemde bir ilk yaptım ve sitemin içeriğini bozarak yemek tarifi yayınladım.
Bunu patatesin hatrına yaptığımı söyleyebilirim. Benim gibi bir patates sever olur da bu ayki yemek bloglarının
patates etkinliğine katılmaz mı dedim ve 2 patatesli tarifle katılabildim. Aslında daha fazla tarifle katılabilirdim, ama etkinlikler ayın 15 inde yapılıyo diye beklerken bugün etkinliğin son günü olduğunu okuyunca resimlerini çekmiş olduğum bu 2 tarifi ekleyebildim sadece.


1. Tarif : Manda Kulağı


Hamuru İçin Malzemeler:
Un,Su ve Tuz ile katı bir hamur elde edilir. Un ve su için ölçü vermek istemedim. Çünkü verdiğim ölçü kadar su ve un ile yapılırsa kıvmı tutmayabilir. İlk deneme için 2 bardak una yavaş yavaş ılık su ekleyerek katı bir hamur yapabilirsiniz. Hamur az gelirse bi daha yoğurursunuz yapması çok kolay çünkü.
İçi İçin Malzemeler:
* Haşlanmış ve rendelenmiş patates (Kişi başına 1 büyük boy patates)
* 2 kaşık domates salçası
* 3-4 kaşık sıvıyağ
* 1 büyük soğan
* Yarım demet maydanoz
* Tuz, pulbiber, karabiber
Yapılışı
Önce soğusun diye iç malzemesini hazırlayarak başlarız. Tavaya sıvı yağ ve yemeklik doğranmış soğanlar eklenerek soğanlar kavrulur sonra salçası eklenir . Rendelediğimiz patatesler eklenir ve iyice karıştırılır. En son baharatlar ve maydanoz eklenir ve aygazdan alınır. Ben bol pulbiber eklerim. Acılı bence daha lezzetli oluyor.
İç malzemesi soğurken hamurdan yumruk büyüklüğünde beze kopartılıp açılır. (Yufka inceliğinden daha kalın şekilde açılır) Su bardağı ile yufkadan yuvarlaklar kesilir. Bu yuvarlaklara birer çorba kaşığı kadar içten koyularak pohaça yapar gibi sıkıca kapatılır. Bütün hamurlar bittikten sonra su kaynatılır ve manda kulakları tuz eklediğimiz kaynar suya atılır. Manda kulakları su yüzüne çıkınca pişmeye başladı demektir.5 dk daha kaynatılır ve süzgece alınırlar. Soğumadan servis tabaklarına alın. Mantıları soğuk suya tutmayın vitamini gider. Üzerine süzme yoğurt dökülür ve isteyene salçalı yağ kızdırılıp dökülebilir.

2. Tarif : Patatesli Hamurdan Peynirli Pohaça

Malzemeleri
* 3 tane haşlanmış patates
* 2 tane yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine sürmek üzere ayrılacak)
* 1 fincan sıvı yağ
* 1 paket yumuşamış margarin
* 1 paket yaş maya (Mayalamak için 1 çorba kaşığı şeker ve 1 su bardağı ılık su)
* Yarım bardak ılık süt
* Aldığı kadar un (kulak memesi yumuşaklığında olacak şekilde)
* 2 tatlı kaşığı tuz
* İç Malzemesi olarak ( 100 gr Beyaz peynir ve 4-5 dal maydanoz)


Yapılışı

Önce mayası şeker ve ılık suyla hazırlanır. Unun ortasına kabaran mayası, yumurta, tuz, yağlar, haşlanmış ve rendelenmiş patates, ılık süt eklenerek yumuşak bir hamur yapılır. Hazırladığımız hamuru 3'e bölüp düz bir tepsiye koyarak ve üzerini örterek buzdolabında en az 1 saat dinlendiriyoruz.
Mayalanan 3 parça hamurun her birini oklavayla (yarım cm kalınlığında)açıp, açtığımız hamuru dörde kesip sonra dört parçayı tekrar ortasından üçgen olacak şekilde keserek (sigara böreği gibi) uzun kenarlarına peynirli içten koyup rulo yapın. Minik yapayım diye uğraşmayın büyük parça pohaça olursa daha lezzetli oluyorlar.Pohaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.



6 Comments:

Yorum Gönder

<< Home